Millaiset ovat hyvät verkkosivut?

WordPress – sivuston perustaminen on tehty nykyään helpoksi. Monesti ajatellaan, että sivuston julkaisemisen jälkeen kaikki on valmista, tarvitsee vain odotella kävijöiden yhteydenottoja. Pysyäkseen toiminnassa ja ajan tasalla, sivusto tarvitsee kuitenkin säännöllistä päivittämistä ja ylläpitoa.

Entä mitä tarvitaan, jotta sivustosi herättäisi kiinnostusta, lisäisi yhteydenottoja ja kassavirtaa yrityksen kirjanpidossa? Hitaasti latautuva, sekavan tai epäluotettavan tuntuinen sivusto ei kiinnosta tai lisää myyntiä, jos käyttäjä ei jaksa odottaa sivujen latautumista tai löydä sieltä etsimäänsä. Visuaalisesti selkeä ja tyylikäs ulkoasu, kohderyhmääsi kiinnostava sisältö, sivujen nopea latautuminen sekä helppo navigointi sivulta toiselle saavat asiakkaan viihtymään sivustollasi pidempään ja antavat luotettavan mielikuvan yrityksestäsi.

Muutama perusasia. On syytä ainakin pieneen huoleen, jos

  • sivut latautuvat hitaasti
  • käyttäjä ei löydä sivuilta etsimäänsä
  • sivuston kautta tulee vain vähän asiakkaiden yhteydenottoja
  • teksti ja kuvat skaalautuvat oikein pöytäkoneella, mutta eivät puhelimen tai tabletin näytöllä
  • sivustosi verkko-osoite alkaa kirjaimilla http:// ja osoitekenttään ilmestyy teksti ”Ei turvallinen” tai ”Ei suojattu”

Tai ehkä sivustosi on päässyt jo katoamaan nettiavaruuteen, ja google-haku huutaa erroria 404!

Laadukkaat verkkosivut löytyvät helposti verkosta, latautuvat nopeasti ja toimivat kaikilla laitteilla 24/7. Ne ovat myös ulkoasultaan tyylikkäät ja käyttäjälle turvalliset.

Satunnainen verkkovierailija muodostaa käsityksensä yrityksestäsi jo muutamassa sekunnissa klikattuaan sivustollesi. Tuossa ajassa kävijä on saatava vakuuttuneeksi, että sivustosi (ja yrityksesi) pystyy tarjoamaan ratkaisun ongelmaan, johon hän etsii vastausta. Tämä on hyvä kertoa etusivulla heti ensimmäisessä kappaleessa. Jo ennen sisällön ja ulkoasun suunnittelua sinulla olisi kuitenkin oltava selkeä käsitys halutusta kohderyhmästä: keitä he ovat ja mitä tietoa he mahdollisesti etsivät sivustolta?

Kiinnitä myös huomiota sivuston ulkoasuun ja helppokäyttöisyyteen. Visuaalisesti selkeä ja tyylikäs ulkoasu, sivujen nopea latautuminen sekä helppo navigointi sivulta toiselle saavat asiakkaan viihtymää sivustollasi pidempään ja antavat luotettavan mielikuvan yrityksestäsi.

Jos sivuston halutaan myös lisäävän myyntiä tai vahvistavan yrityksen brändiä, ei silloin riitä, että asiakas vain käy sivustolla ja lähtee pois. Selkeä toimintakehoite (call to action) aktivoi asiakasta tekemään haluamasi toiminnot eli lisäämään konversioita: ottamaan yhteyttä, kysymään neuvoa tai lisätietoja, tilaamaan uutiskirjeen, pyytämään tarjousta tai tekemään suoraan tilauksen. Huolehdi myös siitä, että yhteydenottolomakkeen lisäksi sivustolla on riittävästi useita erilaisia yhteydenottotapoja (puhelinnumero, sähköpostiosoite, postiosoite, reittiohjeet) ja perustiedot yrityksestäsi.

Ensimmäinen sivu, jonne kävijä päätyy, on usein juuri etusivu, mutta ota huomioon, että hän saattaa joutua sivustollesi myös sattumalta, klikata suoraan tuotesivustolle tai yhteydenottosivulle jne. Jokaisella sivulla tulisi sen takia olla riittävä määrä ja oikeissa kohdissa sisäisiä linkkejä, jotka johdattavat kävijää eteenpäin. Millainen sivuston rakenteen tulisi olla, ja mitkä sivut linkittyvät keskenään? Tällöin on mietittävä, minne kävijän halutaan klikkaavan seuraavaksi. Onko oikea polku etusivu > tuotesivu(t) > yhteydenottolomake vai ehkä jokin muu?

Tärkeintä on kuitenkin, että yrityksen tuote- tai palvelukonsepti selviää kävijälle heti etusivulla selkeästi ja ymmärrettävästi. Kirjoita lyhyitä lauseita ja tekstikappaleita, keskity pääasioihin. Vältä informaatiotulvaa! Miksi juuri sinun yrityksesi pystyy tarjoamaan paremman ratkaisun asiakkaan ongelmaan kuin muut? Jäsentele teksti lyhyisiin kappaleisiin, yksi asia/kappale. Käytä väliotsikoita, tarpeeksi suurta fonttikokoa ja yleisimpiä, helppolukuisia fontteja.

Jätä myös ilmaa tekstien ja kuvien väliin. Kuvat tuovat vaihtelua tekstiin, mutta niitä kannattaa käyttää harkiten ja vain silloin, kun ne liittyvät suoraan tekstiin. Vältä liian suuria kuvia, koska ne hidastavat sivuston latautumista. Sopiva kuvakoko on 100-200kt, mutta muista myös kuvien optimointi.

Laadukkaat ja kohderyhmääsi kiinnostavat verkkosivut ovat

  • hakukoneoptimoidut eli löytyvät helposti verkosta
  • responsiiviset eli toimivat kaikilla laitteilla
  • ulkoasultaan tyylikkäät
  • kävijälle turvalliset (SSL – sertifikaatti)
  • rakenteeltaan selkeät ja siellä on helppo navigoida
  • latautuvat nopeasti (tähän vaikuttavat mm. palvelimen sijainti, teeman valinta, lisäosien lukumäärä ja yhteensopivuus, kuvien optimointi ja oikea-aikainen välimuistitus)
  • pääasia eli yrityksen tuote- ja palvelukonsepti on kerrottu jo heti etusivulla selkeästi ja ymmärrettävästi
  • tekstiä ja kuvia on mieluummin liian vähän kuin liian paljon (”pieni on kaunista”)
  • sivustolla on riittävästi kävijää aktivoivia toimintoja, jotka tuottavat konversioita
  • yhteydenotto on tehty kävijälle helpoksi

Muutama sana vielä sivuston tietoturvasta

Miksi toiset verkko-osoitteet alkavat http:// – ja toiset https:// -etuliitteellä ja mitä eroa niiden välillä on?

Molemmat ovat protokollia, jotka mahdollistavat liikenteen selaimen ja palvelimen välillä silloin kun käyttäjän selain hakee tietoa palvelimella olevasta verkkosivustosta. Suojaamaton yhteys alkaa kirjaimilla http:// ja suojattu yhteys on muotoa https://. Jälkimmäisessä tapauksessa osoiterivillä on lukon merkki tai Google Chromea käytettäessä lisäksi teksti ”Turvallinen”.

Entinen http:// protokolla ei siis suojaa käyttäjän sivuston ja sen käyttäjän välistä yhteyttä, mikä voi olla riski, jos kyseessä on esim. verkkokauppa, joka kysyy asiakkaiden henkilötietoja, pankkitunnuksia, salasanoja, käyttäjätunnuksia, maksukorttitietoja ym. Tämä saattaa karkottaa kävijöitä pois sivustolta. Suojattu yhteys taas tarkoittaa, että sivustolla on SSL-sertifikaatti, jonka avulla saadaan salattua yhteys nettisivuilla kävijän ja palvelimen välillä.

Verkkosivut vaativat myös säännöllistä huoltoa, eli huolehdi, että päivitykset ovat ajan tasalla. Toimivatko linkit, onko uusin ohjelmistoversio käytössä, onko lisäosat päivitetty ja sivusto varmuuskopioitu säännöllisesti?

WebsiteForumin tilaajana saat WordPress – sivustosi ilmaiset käyttö – ja ylläpito-ohjeet sekä teknistä puhelintukea kuukauden ajaksi (ja jos niin sovitaan vielä senkin jälkeen). Jos sen sijaan haluat keskittyä muihin asioihin ja liittää verkkosivutilaukseesi jatkuvan Online – ylläpitopalvelun, sekin onnistuu.

Turvallista navigointia!

Tuomas Tikanoja

Your Online Web Designer

WebsiteForum

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Lindekinissä

Kysymyksiä tai kommentteja?